Friskvård

Friskvård

 

Friskvård intresserar mig väldigt mycket.

 

Under de senast åren har det blivit mycket populärt att tala om friskvård för hundar eftersom vi vill att våra hundar skall må bra och följa oss på olika aktiviteter både i skogen och på tävlingsbanan.

 

Allt som man gör med sin hund för att få den skall få ett långt liv med bra kvalité = friskvård. Genom några goda vanor så som uppvärmning före aktivitet, nedvärmning och stretching efter aktiviteter så förebygger man många skador på sin hund.

Målet

 

Målet med friskvård för hund är:

 

att ge hunden ett så långt och rörligt liv som möjligt

 

att förebygga skador och överbelastningar

 

att höja prestationsförmågan i olika sammanhang

 

att ge hunden bra aktivering

 

 

Stretchning

 

Betyder töjning

 

Ordet stretching betyder töjning. Djur stretchar ofta naturligt, tittar man på sin hund så ser man att den spontant mjukar upp sina muskler. Har man en hund med förkortad eller stel muskulatur slutar de ofta att sträcka på sig vilket i sin tur kan påverka hela rörelsemönstret.

 

Alla hundar bör ha en naturlig rörelsebana och det är för att hunden skall kunna ta ut hela sitt steg. Att ta sig tid att stretcha sin hund efter olika aktiviteter gör att man minimerar skador och ger hunden ett rörligt liv långt upp i ålder. Stretching utförs alltid när hunden är uppvärmd!

 

Stretchingens effekter

 

Ökar rörelseomfånget

 

Stärker muskulaturen

 

Släpper på spänningar

 

Bra cirkulation och elasticitet

 

Koordinationen förbättras

 

 

Copyright © bicepsmarie Marie Fahlberg